LUISTER MEE naar Radio NosTos en speel af met:

(ZON) DAGARTIEST TEACH-IN (25 APRIL)

pic
22-04-2021

De naam van Teach-In zal wel voor altijd verbonden blijven met het Eurovisie Songfestival. Want in 1975 trad de Twentse popgroep in de voetsporen van Corry Brokken, Teddy Scholten en Lenny Kuhr door in Stockholm het songfestival te winnen met het liedje 'Ding-A-Dong'. Het was de vierde keer dat Nederland het songfesival won. Zaterdag 22 mei treden ze na lange tijd weer op als pauze act tijdens het songfestival 2021, maar eerst komen ze nog naar de studio van Radio Nostos.

A.s. Zondag staan ze namelijk geboekt als dagartiest op het podium van Muzikaal ontwaken, Michel van Zuijlen heeft dan 11 muzikale verrassingen van deze band voor je klaar staan. Wil je weten welke? Zet dan je wekker op 8:00 uur zodat je niks mist van dit gezellge zondagochtend programma.

Een Verzoekje blijft welkom, hiervoor kun je gewoon lekker ouderwets bellen naar de studio; 0413 288954

 

Biografie

Enschedese popgroep die roem vergaart door in 1975 het Eurovisie Songfestival te winnen met Ding-A-Dong en vervolgens door onderlinge spanningen uit elkaar te gaan. Blijft daarna echter ondanks vele bezettingswisselingen nog enkele jaren succesvol.

1968 - 1969

Teach-In wordt opgericht in Enschede door zanger/toetsenist Koos Versteeg en drummer Ruud Nijhuis. Een van de vroege bezettingen bestaat van midden 1968 tot kerstmis 1968 verder uit Henk Westendorp (zang), John Snuverink (slag- en sologitaar, zang), Ruud Nijhuis (drums) en Herman Hanauer (bas, zang). Hanauer keert terug naar zijn oude band The Rabbits en wordt opgevolgd door Frans Schaddelee (eveneens uit The Rabbits). Hilda Felix wordt de eerste zangeres van Teach-In.

1970

De groep tekent een contract met platenmaatschappij CBS.

1971

In de zomer wordt de debuutsingle Spoke The Lord Creator uitgebracht. Het liedje is een bewerking van de St. Anthony's Chorale van Joseph Haydn. De single blijft steken in de tipparade.

1972 - 1973

De band ondergaat een ingrijpende bezettingswisseling. Van de oorspronkelijke bandleden blijven alleen toetsenist Koos Versteeg, drummer Ruud Nijhuis en fluitist/percussionist Henk Westendorp over. In het persbericht van CBS op 15 juni 1972 bij de single So Easy To Sing worden de nieuwe bandleden genoemd: Chris de Wolde (gitaar, mondharmonica en zang) en Wim de Vos (bas en zang). Koos Versteeg neemt de leadvocalen tot zijn rekening totdat zangeres Getty Kaspers de band komt versterken. De single So Easy To Sing is een bewerking door Dick Bakker van het slavenkoor uit de opera Nabucco van Giuseppe Verdi. Chris de Vos wordt vervolgens vervangen door John Gaasbeek (ex-Stora Combo, het latere Orkest Freddie Golden) en Henk Westendorp door Ard Weenink. Westendorp duikt later op in de groep Superfly.

1974

In Van Oekel's Discohoek, VPRO 1974 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)De nieuwe Teach-In vaart een wat commerciëlere koers met een harmonieuze, deels van ABBA afgekeken sound. Met de single Fly Away, geschreven door producer Eddy Ouwens en toetsenist Versteeg, scoort Teach-In een grote hit in de Benelux. Ook de opvolgers In The Summernight en Tennessee Town doen het goed.

Eddy Ouwens

1975

Teach-In in 1975Internationale roem bereikt Teach-In door als Nederlandse afvaardiging het Eurovisie Songfestival te winnen met het liedje Ding-A-Dong, geschreven door Will Luikinga, Eddy Ouwens en Dick Bakker. Er volgen tournees binnen en buiten Europa en een uitnodiging om op te treden tijdens het huwelijksfeest van Prinses Christina en Jorge Guillermo in juni. In oktober wordt Goodbye Love een hit.

1976

De single Rose Valley wordt in januari een hit, maar de lange tournees en het vele studiowerk brengen zoveel interne spanningen teweeg, dat de band in februari besluit te stoppen. Teach-In-leden van het eerste uur Versteeg en Nijhuis willen echter niet opgeven en proberen het opnieuw met bassist Hans Nijland, gitarist/zanger Gerrit Trip en zangeressen Marianne Wolsink en Betty Vermeulen als blikvangers. De nieuwe samenstelling blijkt succesvol want in november scoort Teach-In haar grootste hit met het nummer Upside Down. Ook in Rusland heeft de band succes met het alleen daar uitgebrachte I Am Almost Alone.

1977

Bassist Hans Nijland wordt vervangen door Nick de Vos en begint het top 40-orkest Feeling. Ook commercieel is het een matig jaar want de drie uitgebrachte singles blijven steken in de tipparade.

1978

Getty Kaspers' solocarrière komt niet van de grond. Samen met John Gaasbeek en Wilma van Diepen richt ze de groep Balloon op. Teach-In scoort met Dear John in oktober een top 5-hit.

1979

De singles The Robot en Greenpeace halen de hitlijst. Beide nummers zijn terug te vinden op het album Teach-In. David McTaggert (gesproken tekst) en Emmeth Chapman (Chapmanstick) leveren bijdragen aan het nummer Greenpeace. Opnieuw wisselt Teach-In van bezetting. Wolsink en Trip hebben stemproblemen. Trip krijgt zelfs een absoluut zangverbod van zijn arts. Hun plaats, en die van vertrekkend bandlid De Vos, wordt ingenomend door zanger/bassist Peter van Eyck, zanger/gitarist Bert ten Bruggen en drummer Ab Timmer.

1980

Balloon maakt een aantal singles en werkt samen met Rick van der Linden en Rein van den Broek (Ekseption) op de elpee Cum Laude. In augustus gaat Teach-In definitief uit elkaar wanneer ook hun single Regrets blijft steken in de tipparade.

2002

In de zomer heeft de Franse meidengroep Models in eigen land een hit met hun versie van Ding-A-Dong.

2006

Tekenaar Jean-Marc van Tol maakt een stripversie van Ding-A-Dong. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006.

2007

Teach-In treedt 31 augustus weer op in de originele bezetting tijdens het Grootste Muziekfeest Van Nederland. Het festival vindt tegelijkertijd plaats in Haarlem, Leeuwarden en Maastricht en wordt door de TROS rechtstreeks uitgezonden. Teach-In staat op het podium in Limburg.

Plaats een reactie

* = verplicht veld

Nog geen reacties

Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU LIVE! pic
PROGRAMMA:
- NosTosNacht
Showtime: 00:00 - 07:00
ONS PROGRAMMA
00:00
NosTosNacht
DJ:
08:00
Muzikaal-Ontwaken
DJ:
12:00
Radio NosTos Lunchpakket
DJ:
14:00
MiddagMix
DJ:
18:00
Bel & Bestel
DJ:
GASTENBOEK
KennethPaf
12 Oct - 17:14

Het was weer genieten met de muziek op Radio NosTos

Remco saturnus
10 Oct - 11:12

Goedemorgen
Wat leuk dat je ons noemde in je programma. Het dondert en het bliksemt hier nu in de kantine bij het volleybaltoernooi. Dank je...

AndrewRed
09 Oct - 06:40

Great Radioshow. 

Grtz from Boston

Radio NosTos 2021 - Copyright - Alle rechten voorbehouden