LUISTER MEE naar Radio NosTos en speel af met:

(Zon) Dagartiest Robert Long (21 Februari)

pic
19-02-2021
Zijn echte naam is Jan Gerrit Bob Arend Leverman,
maar wij kennen hem als Robert Long. 

Gestorven op 13 december 2006, maar zondag Muzikaal aanwezig als dagartiest, van 8:00 tot 12:00 uur in het programma Muzikaal Ontwaken.
Zet je wekker, zodat je vanaf 8:oo uur mee kunt genieten van de muziek welke Michel weer voor je heeft uitgekozen.
Zijn muzieksmaak blijft je verrassen.

p.s. een muzikaal verzoekje is altijd welkom, hiervoor kun je gewoon lekker ouderwets (het gevoel van toen) bellen naar de studio 0413 288954


Long wordt geboren in Utrecht en groeit op in Ederveen. In dit dorp in de Biblebelt komen zijn gescheiden moeder en hij regelmatig in aanvaring met de orthodox-protestante dorpsbewoners. Als Long openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt wordt dat nog erger. De weerstand die deze levensstijl in zijn omgeving oproept, wordt de drijfveer voor zijn artistieke verzet, wat hij uit in het album "Homo sapiens" met gelijkluidende titelsong en het liedje "Perebloesem" op het album "Nu".

Na een korte carrière als etaleur bij HEMA gaat Long als artiest optreden. Hij richt in 1963 de band "The Yelping Jackals" op. In 1967 stapt hij over naar de band "Gloria", die later op verzoek van de grammofoonplaten maatschappij wordt veranderd in "Unit Gloria". Vanaf 1971 zingt hij solo onder zijn artiestennaam Robert Long.

In 1975 werkt hij mee aan het satirisch theaterprogramma "Scherts, satire, songs en ander snoepgoed" met Dimitri Frenkel Frank, Jenny Arean en Jérôme Reehuis. Al snel stapt hij over naar zelfgeschreven, Nederlandstalige liedjes. Deze liedjes kenmerken zich door hun maatschappijkritische teksten, waarin met veel ironie de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld worden. De solocarrière komt maar moeizaam van de grond. Als hij een langspeelplaat maakt met Nederlandse teksten, stijgt hij in korte tijd naar de hoogste regionen van de albumhitparades. Van zijn eerste Nederlandstalige album Vroeger of later worden uiteindelijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en het behoort achtereenvolgens 118 weken bij de best verkochte albums, waarvan drie keer op de eerste plaats. Ook van zijn tweede album Levenslang gaan er enkele honderdduizenden over de toonbank. In 1977 ontvangt hij de eerste van zes Edisons.

Het succes geeft hem vleugels en de provocaties worden openlijker en venijniger. Samen met Leen Jongewaard maakt Long in de jaren tachtig een serie van drie theaterprogramma's: Duidelijk zo!?, Tot hiertoe (heeft de Heere ons geholpen), en En het bleef nog lang onrustig in de stad. Het duo trekt ten strijde tegen 'burgerlijkheid en calvinisme'. Woedende reacties vanuit vooral de hoek van orthodoxe protestanten zoals de SGP, de EO en de achterban en ook vanuit katholieke kringen, stimuleren Long alleen nog maar meer. Het "evangelisten-echtpaar" Lucas en Jenny Goeree krijgen hun deel.

In zijn liedjes verwoordt Long het onbehagen dat onder grote groepen jonge mensen leeft. Hij is vóór het milieu en tegen het kapitaal. Zijn felste teksten zijn echter gericht tegen de kerk, de paus en Jezus Christus zelf.

In de tachtiger jaren is hij columnist voor het Algemeen Dagblad en schrijft met Dimitri Frenkel Frank de Nederlandstalige musical Tsjechov. De musical wordt alleen in Nederland een succes met in de hoofdrol Boudewijn de Groot. Long schrijft een autobiografische roman met de titel Wat wil je nou, niet door iedereen goed ontvangen, maar wel goed verkocht en in herdruk verschenen.

Voor televisie zingt Long tussen 1986 en 1989 de titelsong in de Nederlandstalige nasynchronisatie voor de animatieserie Gummi Beren en is bij de VARA te zien als quizmaster in Tien voor taal.

Na hersteld te zijn van een hartinfarct wordt er buikvlieskanker geconstateerd. Chemotherapie slaat niet meer aan en hij overlijdt in een Antwerps ziekenhuis.

 

 

Bron: wiki.beeldengeluid.nl

Plaats een reactie

* = verplicht veld

Nog geen reacties

Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU LIVE! pic
PROGRAMMA:
Showtime: -
ONS PROGRAMMA
19:00
Hitmuseum
DJ:
22:00
Lovesongs
DJ:
GASTENBOEK
Michel
28 Jun - 15:43

Dankjewel TC

Francisca Brands
27 Jun - 12:01

Michel heel veel beterschap
Kop op tot de volgende uitzending maar weer.
Gr TC

Francisca Brands
22 Jun - 10:41

Ik liep vanmorgen met de hond buiten mijn telefoon stond aan en afgestemd op Radio Nostos dus kon ik onder het wandelen luisteren en gezellig mee f...

Radio NosTos 2021 - Copyright - Alle rechten voorbehouden