LUISTER MEE naar Radio NosTos en speel af met:

(ZON) DAGARTIEST NICO HAAK (11 JULI)

pic
09-07-2021

"Ze Noemden hem Foxie Foxtrot" ; Muzkaal ontwaken staat zondag in het teken van Nico Haak. Luister vanaf 8:00 tot 12:00 uur mee naar de Zondagochtend-Show van radio NosTos met Michel van Zuijlen en beleef ook weer het gevoel van toen, met de mooiste 60'ts,70'ts en 80'ts. 

Luisteren kan via onze luisterstream en radioplayer op onze website www.radionostos.nl of via TuneIn
Een Verzoekje blijft welkom, hiervoor kun je gewoon lekker ouderwets bellen naar de studio; 0413 288954

Volg ons ook op Instagram en Facebook

 

Nico Haak werd in zijn glorietijd opgeslokt door zijn carrière. In de tijd dat Nederland slechts twee zenders had, was hij niet van de televisie weg te slaan. Tieners zagen hem bij het legendarische TopPop, waar hij net als David Bowie en Donna Summer in de studio zijn liedjes kwam playbacken.

Nico was autospuiter in Delfgauw toen hij werd ontdekt door Martin Stoelinga.

Een moment dat de besnorde Delftenaar zich als de dag van gisteren herinnert. ,,Ik reed in die tijd in een Rover en die moest worden gespoten”, zegt Stoelinga. ,,Ik kwam in de garage van Nico terecht en zag hem onder een auto liggen. Hij was lekker aan het werk en lag te zingen en te fluiten. Ik was in die tijd manager van de band After Tea (met onder andere Nico’s benedenbuurman Polle Eduard en de inmiddels als wijnboer bekende Ilja Gort, red.) en had wel wat ingangen. Ik zei: Joh, Nico, waarom maak je geen plaatje? Nou, dat vond hij wel wat en samen met Polle maakte hij Ik wil zo graag in mijn leven.  Dat werd geen hit, maar we hebben het plaatje wel laten verkopen met een zakje ‘Paniekzaad’ erbij, want zo heette de band van Nico: de Paniekzaaiers. Later ging Nico verder met Peter Koelewijn en kwamen de andere platen die iedereen wel kent. Ik had hem eigenlijk bij de revue van René Sleeswijk willen onderbrengen, die hadden naar Nico gevraagd, maar daar kon hij niet op wachten. Jammer, maar ik heb hem toen het beste gewenst.”

Dip

Ook al had Martin Stoelinga die ‘dip’ met Nico Haak, hij heeft de zingende Wippoldernaar altijd een ‘goeie gozer’ gevonden. ,,Je kon verschrikkelijk met Nico lachen. Hij was een vrolijke, gezellige vent. Ik herinner me dat ik met hem en André Hazes ooit in een stadje vlakbij Hamburg was. Ze moesten daar apart van elkaar optreden, maar we belandden met z’n drietjes ’s middags in de kroeg. Zingen dat ze daar deden, joh. En drinken. De hele kroeg vond het geweldig! Hoe ze ’s avonds konden optreden, is mij een raadsel!”

Nico Haak schreef veel nummers samen met Polle Eduard, een Delftse muzikant die eerder furore maakte met Tee Set en nog altijd muzikaal actief is. Haak en Eduard wisten in 1971 platenmaatschappij Red Bullet van Willem van Kooten voor hun werk te interesseren.

Met Peter Koelewijn als producer werd eind 1971 Het whiskylied opgenomen. Net als de opvolgers Zeg me en Tango Johnny bleven ze grotendeels onopgemerkt. De doorbraak kwam met Joekelille. Ook de singles Honkie-tonkie pianissie en Sokkies stoppen werden grootste hits. Zijn bekendste nummer is en blijft Foxie Foxtrot, dat in 1975 de vierde plaats in de top 40 behaalde. De glorietijd beleefde Nico Haak met De Paniekzaaiers, de Haags/Delftse begeleidingsband die in 1976 werd ontbonden. Naast de broers Jan en Aad Eland speelde Karel Schouten en Hennie Asman mee.

Solo speelde Haak nog jaren door. In de jaren tachtig droogden de hits op, maar Nico Haak bleef veel werk houden in het schnabbelcircuit.

 

Nico Haak overleed 13 november 1990

(c) AD

Plaats een reactie

* = verplicht veld

Nog geen reacties

Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU LIVE! pic
PROGRAMMA:
- NosTos Nacht
Showtime: 00:00 - 07:00
ONS PROGRAMMA
00:00
NosTos Nacht
DJ:
07:00
Vroeg Opstaan Met Radio NosTos
DJ:
09:00
Werk Aan De Winkel
DJ:
12:00
Radio NosTos Lunchpakket
DJ:
14:00
MiddagMix
DJ:
GASTENBOEK
Piet Brouwers
21 Nov - 09:50

Goede morgen Michel Je bent weer goed bezig met hele mooie muziek we genieten er van.
Met de donkere dagen toch nog een lichtpuntje.

...
Michel
02 Nov - 00:47

Das een mooi compliment Marjolein,    Dankjewel

Marjolein Lamers
31 Oct - 09:09

Wat doe je dat super goed !!!!

Radio NosTos 2021 - Copyright - Alle rechten voorbehouden