LUISTER MEE naar Radio NosTos en speel af met:

(ZON) DAGARTIEST ELTON JOHN (26 SEPTEMBER)

pic
22-09-2021

De dagartiest voor a.s. Zondag komt volgend jaar nog een keer naar Nederland voor een optreden. Elton John kondigt de laatste data aan voor zijn Farewell Yellow Brick Road: The Final Tour. En de legende gaat eruit met een knaller: Het icoon neemt je mee op een muzikale én visuele reis door zijn unieke carrière die meer dan vijftig jaar hits omvat. Donderdag 22 Juni is de laatste keer dat Elton John met een tournee Nederland aandoet.

Michel van Zuijlen geeft alvast een voorproefje van dit optreden. Elton John staat dan in de ochtendshow Muzikaal Ontwaken al op het (virtuele) podium als Dagartiest. Vanaf 08:00 uur kun je genieten van heel veel hits van Elton John. 

Beleef ook weer het gevoel van toen, met de mooiste 60'ts,70'ts en 80'ts.

Luisteren kan via onze luisterstream en radioplayer op onze website www.radionostos.nl of via TuneIn
Een Verzoekje blijft welkom, hiervoor kun je gewoon lekker ouderwets bellen naar de studio; 0413 288954

Volg ons ook op Instagram en Facebook


Toen Elton John begin jaren zeventig was geland op het vliegveld van Los Angeles, kwam hij daar toevallig John Lennon tegen. De ex-Beatle had zich net in de pers zeer lovend uitgelaten over Elton John, die hij als nieuw popicoon een gouden toekomst voorspelde. In de aankomsthal viel Lennon op zijn knieën voor Elton, al roepende ‘it’s him, it’s him, it’s Elton!’

Als groot Beatles-fan voelde Elton zich enorm opgelaten maar ook vereerd. Toch zag Lennon het goed. Want veertig jaar na dato is Sir Elton John uitgegroeid tot een invloedrijk en bijzonder succesvol popartiest, die met zijn liedjes miljoenen mensen heeft weten te raken en beroeren.

Leger
Elton John wordt op 25 maart 1947 in een voorstadje van Londen geboren als Reginald Kenneth Dwight. Hij groeit op als enig kind van twee muzikale ouders, die regelmatig platen kopen. Zij zorgen er voor dat de kleine Reggie piano leert spelen en kennismaakt met de rock’n’roll muziek van Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en Bill Haley & His Comets. Vanaf dat moment droomt Reggie van een bestaan als rock’n’roll idool. Hoewel zijn vader, die vliegenier is bij de Royal Air Force, hem aanraadt te kiezen voor een carrière in het leger, vertrekt Reginald na zijn middelbare schooltijd naar hartje Londen om daar zijn droom waar te maken. Hij speelt piano in hotelbars en richt zijn eerste bandje op, Bluesology. Met deze band begeleidt hij een tijdlang de Britse zanger Long John Baldry.

Bernie Taupin
In 1967 reageert Reginald op een advertentie in de popkrant New Musical Express, waarin een kleine platenmaatschappij op zoek is naar muzikaal talent. Op die manier komt Reginald in aanraking met Bernie Taupin, een jonge tekstschrijver die ook op de advertentie heeft gereageerd. Hun ontmoeting vormt de start van een unieke samenwerking, die uitmondt in duizenden liedjes. Voortaan noemt Reginald zich Elton John, een samenvoeging van de namen van de saxofonist van zijn oude band Bluesology, Elton Dean, en zanger Long John Baldry. Het eerste liedje dat Elton en Bernie met z’n tweeën schrijven heet 'Scarecrow', maar dat wordt geen succes. Ze worden als liedjesschrijvers ingehuurd door DJM Records en schrijven nummers voor artiesten als Lulu en Roger Cook (Blue Mink). Ook doet Elton als achtergrondzanger en sessiepianist mee op platen van The Scaffold en The Hollies.

Wereldberoemd
In 1968 mag Elton voor het eerst een eigen plaatje opnemen. Maar zijn single 'I’ve Been Loving You', die natuurlijk is geschreven door Bernie en hemzelf, doet helemaal niks. Dat geldt ook voor zijn volgende paar singles en zijn eerste elpee Empty Sky, die in 1969 uitkomt en later door Elton wordt bestempeld als een werkstuk van een jong naïef talent. Het zijn allemaal vingeroefeningen voor wat komen gaat. In 1970 neemt Elton zijn tweede elpee op, simpelweg Elton John geheten. De eerste single van de plaat, 'Border Song', levert Elton bescheiden hitnoteringen op in Canada en – jawel – Nederland. Het is Eltons allereerste hit(je). Met de volgende single, 'Your Song', is het goed raak. Het ontroerende liefdesliedje wordt een gigantische hit. Opeens is Elton wereldberoemd.

Extravagant
In hoog tempo schrijven Bernie en Elton het ene na het andere liedje. In nauwelijks vijf jaar tijd brengt Elton maar liefst elf (!) elpees uit – waaronder de beroemde dubbelaar Goodbye Yellow Brick Road uit 1973 – en scoort hij wereldhits met liedjes als 'Rocket Man', 'Crocodile Rock', 'Daniel' en 'Bennie And The Jets'. In de zomer van 1976 staat Elton hoog in de Top 10 met zijn duet 'Don’t Go Breaking My Heart' met zangeres Kiki Dee. Dat najaar brengt hij zijn tweede dubbelalbum Blue Moves uit met daarop de prachtige hitballad 'Sorry Seems To Be The Hardest Word'. Ondertussen ontpopt Elton zich als een echt podiumbeest die gestoken in extravagante glamourkleding en met potsierlijke brillen overal ter wereld optreedt. Ook wordt hij hoofdsponsor en voorzitter van de Britse voetbalclub Watford FC.

Lion King
Zoals bij iedere artiest eist de roem ook zijn tol. Dat geldt ook voor Elton John. In 1977 kondigt hij aan het rustiger aan te doen. Elton treedt voorlopig niet meer op en brengt voortaan maar één elpee per jaar uit. Het maakt allemaal niet uit want het succes houdt aan. In de jaren tachtig scoort Elton grote hits met liedjes als 'Blue Eyes', 'I’m Still Standing', 'Sad Songs', 'Nikita' en 'Sacrifice'. Dat succes wordt in de jaren negentig voortgezet met (live) hits als 'The One', 'Don’t Let The Sun Go Down On Me' (in duet met George Michael) en de voor de Walt Disney tekenfilm The Lion King geschreven liedjes 'Can You Feel The Love Tonight' en 'Circle Of Life'.

Lady Di
Wanneer Lady Diana op 31 augustus 1997 verongelukt in Parijs is Elton ontroostbaar. Speciaal voor Lady Di, met wie hij goed bevriend was, herschrijft Elton met hulp van Bernie Taupin het liedje 'Candle In The Wind'. Hij zingt het nummer als eerbetoon tijdens haar begrafenis. Direct daarna staat 'Candle In The Wind ’97' overal ter wereld op de eerste plaats van de hitlijsten. Van 'Candle In The Wind ’97' worden meer dan 33 miljoen singles verkocht. Daarmee is het de op één na best verkochte single aller tijden, vlak achter Bing Crosby’s 'White Christmas'.

 

Bron: Radio2

 

 

 

Plaats een reactie

* = verplicht veld

Nog geen reacties

Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU LIVE! pic
PROGRAMMA:
- NosTosNacht
Showtime: 00:00 - 07:00
ONS PROGRAMMA
00:00
NosTosNacht
DJ:
08:00
Muzikaal-Ontwaken
DJ:
12:00
Radio NosTos Lunchpakket
DJ:
14:00
MiddagMix
DJ:
18:00
Bel & Bestel
DJ:
GASTENBOEK
KennethPaf
12 Oct - 17:14

Het was weer genieten met de muziek op Radio NosTos

Remco saturnus
10 Oct - 11:12

Goedemorgen
Wat leuk dat je ons noemde in je programma. Het dondert en het bliksemt hier nu in de kantine bij het volleybaltoernooi. Dank je...

AndrewRed
09 Oct - 06:40

Great Radioshow. 

Grtz from Boston

Radio NosTos 2021 - Copyright - Alle rechten voorbehouden