LUISTER MEE naar Radio NosTos en speel af met:

(ZON) DAGARTIEST CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL (9 MEI)

pic
08-05-2021

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL;

De dagartiest van deze zondag hadden in een korte tijd vele hits in de top 40, dus dat wordt voor Michel weer lastig om een keuze te maken.
Als jij net zo nieuwsgierig bent en niks wilt missen van deze uitzending, zet dan ook je wekker op 8:00 uur en geniet tot 12 uur van de gezellige muziek in Muzikaal Ontwaken.

 

Biografie


 

Het is 1967. Gitarist Tom Fogerty en drummer Doug Clifford vinden dat hun band The Golliwogs een meer op Cajun geïnspireerde boogierock-karakter moet krijgen. Samen met hun bandleden John Fogerty (zanger en gitarist) and Stu Cook (bassist), wordt in ’68 het debuutalbum Creedence Clearwater Revival uitgebracht, waarmee de bandnaam een feit is. Met onder andere de hit ‘Suzie Q’, scoort het album hoog.

South

De band komt uit de regio van San Francisco, maar de voor die regio kenmerkende psychedelische geluiden komen in de muziek niet voor. John Fogerty, die de band draagt, heeft het talent om nummers een natuurlijk Zuiderlijk-Amerikaans karakter te geven waarmee de band hits scoort als ‘Bad Moon Rising’, ‘Down On The Corner,’ ‘Who'll Stop the Rain’, en ‘Up Around The Bend’. 

Democratie

Hoewel het goed gaat met Creedence (diverse gouden en platina albums) is er onrust. Tom kan de dikke vinger die zijn broer John in de pap heeft niet meer aan. Er is, naar zijn mening sprake van onvoldoende democratie en hij verlaat in 1971 de band om solo verder te gaan. Tom wordt niet vervangen en met de drie overgebleven leden gaat Creedence Clearwater Revival verder. John staat toe dat Stu en Doug een gelijk aandeel krijgen in het schrijven en componeren van de nummers. Het resultaat hiervan is te vinden op Mardi Gras wat nooit een succes is geworden.

Protest

Slechts vijf jaar na het ontstaan, is het gedaan met Creedence Clearwater Revival. In 1972 stoppen de leden ermee en gaan ieder hun eigen weg. John Fogerty is, zoals verwacht, ook als solist zeer sterk en schrijft een aantal succesnummers.  Minder succesvol is voor hem de beschuldiging van Fantasy Recordsbaas Saul Zaentz. Volgens Zaents lijkt Johns solohit ‘The Old Man Down the Road’ te veel op het Creedence-nummer ‘Run Through The Jungle’, wat in bezit is van het Fantasylabel. John weigert om zijn nummer terug te draaien en reageert met de protestnummers ‘Mr. Greed’ en ‘Zanz Kant Danz’. Het wordt uiteindelijk uitgevochten in de rechtzaal waar John van de jury zijn gelijk krijgt.

Rechtzaak

John is later nog een keer in de rechtzaal te vinden als hij zijn voormalige bandleden Stu en Doug en de vrouw van zijn inmiddels overleden broer aanklaagt. Hij wil hiermee voorkomen dat Stu en Doug onder de naam Creedence Clearwater Revisted verdergaan. In 1997 wordt de zaak geseponeerd. Twee jaar later verliest Fogerty deze zaak alsnog in hoger beroep.

 

Bron radio 2

Plaats een reactie

* = verplicht veld

Nog geen reacties

Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU LIVE! pic
PROGRAMMA:
- Werk Aan De Winkel
Showtime: 09:00 - 12:00
ONS PROGRAMMA
09:00
Werk Aan De Winkel
DJ:
12:00
Radio NosTos Lunchpakket
DJ:
14:00
MiddagMix
DJ:
18:00
Bel & Bestel
DJ:
19:00
Hitmuseum
DJ:
GASTENBOEK
Michel
28 Jun - 15:43

Dankjewel TC

Francisca Brands
27 Jun - 12:01

Michel heel veel beterschap
Kop op tot de volgende uitzending maar weer.
Gr TC

Francisca Brands
22 Jun - 10:41

Ik liep vanmorgen met de hond buiten mijn telefoon stond aan en afgestemd op Radio Nostos dus kon ik onder het wandelen luisteren en gezellig mee f...

Radio NosTos 2021 - Copyright - Alle rechten voorbehouden